Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pogácsa képes leírás - Sütemény receptek.tlap.hu
részletek »

Pogácsa - Sütemény receptek.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: sutemeny.tlap.hu » Pogácsa
Keresés
Találatok száma - 5 db
Juhtúrós pogácsa

Juhtúrós pogácsa

Pogácsa szó eredete: 'omlós kerek sütemény': Déli szláv eredetű szó: szerb, horvát, szlovén pogaca ('kerek kenyér, sütemény lepény'); ezek előlzménye az olasz focaccia ('formában sült édes tészta') késő latin focaccea ('sült tészta') nyomán; forrása a focus ('tűz'). (Tótfalusi István: Magyar szótörténeti szótár) Hozzánk a törökök hoztak magukkal, a nemzeti hagyomány részévé vált. A legegyszerűbb pogácsa a sóspogácsa volt, amelynek alapanyaga csupán liszt, só és víz, később ezt paprikásan is készítették, sőt a mai napig készítik. Ne feledjük, hogy minden juhtúró sajtként kezdi. A magyarban ezt az állapotot nevezik 'gomolya'-nak. A gomolyát aprítják, sózzák és így továbberjesztik: ezen állapotok neve (éretlen, .., érett) 'brindza', majd a folyamat végén áll elő a 'juhtúró'.

Káposztás pogácsa

Káposztás pogácsa

Boltban találkoztam először ezzel a pogácsával, aztán megpróbáltam házilag előállítani. Hozzávalók: 1 közepes fej fejes káposzta 1 közepes fej vöröshagyma 0,5 dl olaj só 1 tk bors 300 g teljes kiőrlésű bio tönkölybúzaliszt (TGL300) 200 g fehér bio tönkölybúzaliszt (TBL 70) 5 ek búzakorpa 1 pohár tejföl (175 ml) 1 dl tej 25 g friss élesztő 1 tk cukor 1 tk só 1 dl olívaolaj kenéshez 1 db tojás

Krumplis pogácsa

Krumplis pogácsa

Nagymamám készített ilyet nekünk gyakran, jó 25 éve. Szerdán vagy pénteken, mert akkor volt 'tésztanap'. Nagyapám amúgyis édesszájú volt, nem is bánta a heti kétszeri sütögetést. Mert nagymamám amúgy nemigen készített süteményt, csak ünnepekkor. Mármint külön nem. A tésztaféle viszont az ebéd része volt, egy kiadós levest gyakran követett valamilyen gyümölcsös pite, rétes, sült tészta, mákos nudli vagy éppen ez a pogácsa. Amit kezünkkel kettényitottunk, és rendszerint baracklekvárral, nagyon ritkán tejföllel ettünk. Hozzávalók: 60 dkg liszt 1 kk zsír 2-3 nagyobb krumpli 2 dkg élesztő 1 tojás só 2-3 ek tejföl

Gasztronómia - a világ konyhái magazin hírek
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó kulináris élvezetek a füredi reformkori városrész szívében
I. Füredi Járda Fesztivál - Rendhagyó... Május 27-28 szombat és vasárnap szeretettel várunk Balatonfüred első utcai, zenés, családbartát, közösségi, mini gasztró "fesztiválján", vagyis közönség találkozóján, a mi utcánkba a Blaha Lujza utcában. ...Ez a "fesztivál" nem fesztivál... Házigazdák: Horváth-Ház Borgaléria A Horváth-Ház Borgaléria a 21. századi, igényes borfogyasztó vendégek minden...
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet Bordeaux-ban a magyar borok közül
Tokaji borok kapták a legtöbb érmet... A magyar borok között a tokajiak kapták a legtöbb érmet a Challenge International...
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap a magyar csapat ételeiben
Bocuse d'Or - A tokaji bor is szerepet kap... A tokaji bor, a tokaji ecet és a dió is szerepel majd a magyar csapat tál- és...
Leveles tepertős pogácsa

Leveles tepertős pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1 kávéskanál kristálycukor, 2 tojás, 1 dl tejföl, 1 dl száraz fehérbor, 2 evőkanál zsír, só, őrölt bors, 50 dkg darált tepertő. Elkészítés: A langyos tejben cukorral felfuttatott élesztőhöz a lisztet, egy tojást, tejfölt, zsírt, fehérbort és sót adunk, melyből lágy rétestésztát gyúrunk. Amennyiben nem elég lágy, még bort adunk hozzá. Körülbelül 30 percet kelesztjük. Vékonyra nyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, meghintjük sóval és őrölt feketeborssal (ha bor mellé kínáljuk, alaposan borsozzuk meg!). Attól lesz szép leveles, hogy a keskenyebb végénél kezdve feltekerjük, mint a kalácsot, a két végét egymásra hajtjuk, megfordítjuk és pihentetjük legalább 20 percet.

Pogácsafutár

Pogácsafutár

Cukrászdában sütött kézműves pogácsák készítése és házhoz szállítása. Sütés csak rendelésre, az Ön kívánságaszerint! Pogácsaválaszték: túrós, tökmagos, zabpelyhes, olívabogyós, napraforgómagos, sajtos, krumplis, tepertős, vajas, kapros-túrós.A liszt fajtája és a szórás a pogácsára választható. Egységes árak,szállítási költség csupán 500 Ft.

Tuti menü